Publisert av: Renathe Arevoll | november 25, 2010

Vold mot kvinner

25 nov

Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner

Dagen skal sette søkelys mot vold mot kvinner som globalt problem, og som finner sted i alle samfunn og kulturer.

Vold kan ramme kvinner, uansett hvilken etnisk opprinnelse, sosial bakgrunn eller status de måtte ha. Den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner ble innført i 1999 og lagt til 25. november.

FN skal jobbe med en omfattende kampanje mot vold frem mot 2015. Hele organisasjonen skal søke å skape et globalt engasjement for temaet, samtidig som den skal fremstå som et godt eksempel. I tillegg vil FN være et knutepunkt for samarbeid mellom regjeringer, frivillige organisasjoner, privat sektor og andre aktører. Ban-Ki Moon har bedt sikkerhetsrådet om å etablere en mekanisme som kan overvåke resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet.

I 2010 blir dagen markert for 11. gang, og generalsekretær Ban-Ki Moon har satt fokuset på finanssektoren. Finanssektoren spiller en viktig rolle fordi den har ressursene som trengs for å utvikle prosjekter, bidra med økonomisk støtte til organisasjoner og vise hvor viktig sosialt ansvar er.

I 2009 var det 10 års jubileum for den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner. Ban Ki-Moon lanserte et nettverk av mannlige ledere som skal arbeide mot vold mot kvinner.
Audun Lysbakken, Abid Raja, Jørgen Lorentzen er blandt annet ambassadører her til lands.

Media fokuserer i økende grad på æresdrap, menneskesmugling av kvinner og jenter, voldtekt i væpnete konflikter og arbeider for økt bevisstgjøring av fordelene samfunn har av å styrke kvinners stilling.

Til tross for dette er det mye som gjenstår. I hjem, på skoler, på arbeidsplasser, i flyktningleire og i væpnede konflikter kan finanssektoren hjelpe til å bekjempe de mange ulike formene for vold kvinner og jenter fortsatt blir utsatt for.

Kampanjen ”Sammen i bekjempelsen av vold mot kvinner” ble lansert i fjor og skapte stort engasjement. Vold mot kvinner og jenter skal ikke godtas i noen samfunn, og straffefritak for gjerningsmennene skal ikke tolereres. På denne internasjonale dagen oppfordrer jeg alle – myndigheter, sivilsamfunnet, finanssektoren og enkeltindivider, til å ta ansvar og avskaffe vold mot kvinner og jenter.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: