Publisert av: Renathe Arevoll | oktober 11, 2010

Barnevernet og sikkerhetsnettet til barn

Etter spørsmål så legger jeg ut et innlegg jeg holdt for Sv i Telemark for noen uker siden, så her er det : )

 

Norge er et trygt og godt land for mange, men det er også svikets land. Fellesskapet vi har i samfunnet er alles storfamilie.
Det er her vi skal diskutere, stimulere, skape og utvikle, men det er også her vi skal fange opp de som ramler av karusellen.
Det er fellesskapet som har ansvar for å spenne opp et trygt sikkerhetsnett i barndommen. Sikkerhetsnettet skal være stort og robust. Slik at et barn eller ungdom kan ramle i hvilken som helst retting, og likevel falle trygt.
Barndommen og ungdommen skal være tiden for trygg snubling.

Uten å være klar over det er vi alle en del av sikkerhetsnettet. Vi er en nabo, en venn, en onkel, en lærer eller noen andre som ser.

Plutselig en dag er man selv den som tar det første skrittet. Neste skritt er kanskje de andre maskene i sikkerhetsnettet: barnehage, skole, barnevern, helsevern eller et familienettverk.
Eller alt på en gang? I et godt sikkerhetsnett så samarbeider alle parter.

 

Barnevernet skal verne barn. I sitt navn bærer barnevernstjenesten bud om vern av de mest utsatte i samfunnet.
Likevel er barnevernet en merkevare som vekker frykt, mistillit og mistenksomhet.
Det er et trist paradoks at en virksomhet som har sitt eneste mål å verne barn, sliter med omdømme i Norges land.

Barnevernet har riktig nok sine utfordringer,  – og gjennom historien har tjenesten bidratt til omsorgsvikt, overtramp og feilgrep som har gått utover noens liv. Likevel så vet vi at det i dag finnes uendelige mange som har fått et liv takket være barnevernets innsats.

Over 42.000 barn får hjelp fra barnevernet hvert år. Nesten 8.000 av dem opplever at det offentlige overtar omsorgen og plasserer dem i fosterhjem, på institusjon eller de får andre hjelpetiltak utenfor hjemmet.

Barnevernsbarn venter nå lenger enn tidligere på plass i fosterhjem, kommuner nektes i mange av landets fylker å plassere barn i private tilbud. – Faglig uakseptabelt.
Barn risikerer å bli plassert i omsorgstilbud som er lite egnet og kvalitativt ikke gode nok.
Mange barn i krise må vente på plass i fosterhjem. Ventetiden er lengre enn for ett år siden og skyldes at staten ved Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) ikke klarer å rekruttere nok fosterhjem.
Likevel nektes barnevernet i mange av landets kommuner nå å plassere barn i fosterhjem i regi av private institusjoner og stiftelser. Dette begrunnes med bevisste politiske føringer fra Regjeringen, og fører til mange anbudsrunder, som igjen gjør at barn og unge blir usikre på hvor og når de må flytte igjen..

Det spiller ingen rolle om det er det offentlige eller private som står bak fosterhjemsplassene, det viktigste er at barna har trygge, gode voksenpersoner som tar vare på dem.
Landsforeningen for barnevernsbarn får jevnlig henvendelser fra ungdom som er fortvilet over at de flyttes rundt i påvente av et permanent fosterhjem. Mange av de unge plasseres midlertidig i beredskapshjem.

Når man vet at man risikerer å bli revet opp av et miljø gjentatte ganger, tør man ikke knytte bånd til hverken familien du bor hos, eller skolen. Det fører til at du gir litt f…, du blir kanskje utagerende for å få oppmerksomhet, og dermed blir man sett på som problemungdom. Man gjør det dårlig på skolen fordi man ikke tenker på annet enn hvor du skal flyttes neste gang. Det kan i verste fall ende opp med at man får enda større problemer enn man hadde i utgangspunktet.

Det er voksne som bestemmer til barnet er myndig og fylt 18 år, om det er foreldre, fosterfamilie eller staten, så skal ingen barn få velge å gå til grunne. Når de en dag ser tilbake skal de se en historie der de har kunnet leve sine liv på sin måte, omgitt av gode, trygge voksne som har guidet dem frem i et urolig farvann.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: