Publisert av: Renathe Arevoll | mars 10, 2010

Barnevernstjenesten ..

Det er ikke rettferdig at flaks og uflaks skal bety så mye når kursen settes. Det kan da ikke være meningen at noen skal fødes inn i spiraler som har skrudd seg nedover allerede i mange generasjoner. Men verden er ikke rettferdig.

Norge er et trygt og godt land for mange, men det er også svikets land. Fellesskapet vi har i samfunnet er alles storfamilie. Det er her vi skal diskutere, stimulere, skape og utvikle, men det er også her vi skal fange opp de som ramler av karusellen.
Det er fellesskapet som har ansvar for å spenne opp et trygt sikkerhetsnett i barndommen. Sikkerhetsnettet skal være stort og robust. Slik at et barn eller ungdom kan ramle i hvilken som helst retting, og likevel falle trygt.
Barndommen og ungdommen skal være tiden for trygg snubling. Uten å være klar over det er vi alle en del av sikkerhetsnettet. Vi er en nabo, en venn, en onkel /tante, en lærer eller noen andre som ser.

Plutselig en dag er man selv den som tar det første skrittet. Neste skritt er kanskje de andre maskene i sikkerhetsnettet: barnehage, skole, barnevern, helsevern eller et familienettverk. Eller alt på en gang? I et godt sikkerhetsnett så samarbeider alle parter knirkefritt!!!

Barnevernet skal verne barn. I sitt navn bærer barnevernstjenesten bud om vern av de mest utsatte i samfunnet. Likevel er barnevernet en merkevare som vekker frykt, mistillit og mistenksomhet. Det er et trist paradoks at en virksomhet som har sitt eneste mål å verne barn, sliter med omdømme i norges land. Barnevernet har riktig nok sine utfordringer, og gjennom historien har tjenesten bidratt til omsorgsvikt, overtramp og feilgrep som har gått utover noens liv. Likevel så vet vi at det i dag finnes uendelige mange som har fått et liv takket være barnevernets innsats.

Vi som har truffet dem som har vokst seg gjennom motstand og svik kan, om vi ser etter, alltid øyne noen voksne skikkelser som har gjort en utrolig stor forskjell i den unges historie. Den som har klart seg, forteller om den ene som alltid var der da det røynet som verst, som var der stø og trygg ved veiskille.  Barnevernet er av oss alle gitt oppdraget å hjelpe unge inn i liv inn på gode spor. Men hva er det som gjør at det er så vanskelig for de forskjellige instansene å samarbeide? Er mange som ønsker og skal hjelpe den unge inn på et godt spor til voksen livet. Det kan være pp – tjenesten, skolen, helsestasjon, sykehuset osv. Alle sitter på hver sin tue og ønsker virkelig å bidra med sine gode kunnskaper. Problemet slik vi barnevernsbarna ser det er KOMMUNIKASJON. Man må snakke sammen, man sier det i alle forhold og i alle andre sammenhenger, men ikke i barnevernet.
Man må snakke sammen, det gjør alt så mye enklere. Både i forhold til videre arbeid og ikke minst for denne unge som hele tiden må fortelle historien sin om og om igjen. Det blir en belastning bare det i seg selv skal jeg si dere. Man kan sitte på ansvarsgruppe møter og man kan telle 8-10 personer som sitter rundt dette bordet, stirrer på den unge og skal mene, fortelle hva som skal skje videre. Hva de ønsker er til beste for det UTEN at man ofte får sjansen til å si så mye. Og det er ikke mye enkelt å evt. Skulle si noe. Man lærer seg å ta på seg en slags maske når man skal møte barnevernet og for alle andre som mener noe, spesielt på disse ansvarsgruppe møtene. Man kommer inn med en maske, og går ut igjen som seg selv. Hvem andre barn og unge er det som må sitte i møter for å snakke om hva som skal skje det neste året som kommer da? Ikke mange jeg kjenner hvertfall : -)

Et ungt relasjonskadet menneske trenger mest av alt voksne rundt seg som representerer grenser, forutsigbarhet og kontinuitet. Den «profesjonelle hjelper» som alle jeg skrev om tidligere må bruke andre arenaer enn møtet med den unge for å dekke alle behov, dermed må alle kommunisere skikkelig.

Barnevernsbarn skal ikke bare forholde seg til sin egen historie, men også klare å stake seg en vei fremover mot voksenlivet. Det kommer raskere for enkelte enn for andre.De må finne seg i å bli kastet frem og tilbake i systemene noe som ikke er heldig. I tillegg har vi da den berømte kommuneøkonomien som stopper fremskritt. Når verden blir for komplisert kan vi falle for fristelsen til å ty til sjablonmessige løsninger. Gjør vi dette i barnevernet, risikerer man at barna må tilpasse seg det vi tilbyr dem, i stede for at vi skal møte deres varierte behov med skreddersydde løsninger/tilbud hvor barnet har en tydelig stemme selv.

Barn skal aldri være et middel i voksnes arbeid mot sine egne liv. Likevel er det mange barnevernsbarn som opplever at biologiske hjem blir så sterkt at barnets egne ønsker og behov blir tilsidesatt. Der ser man dessverre at psykologisk kunnskap om tilknytning, forutsigbarhet og trygghet blir satt til side for å gi plass til de voksnes behov. Så i mange tilfeller vil jeg kalle barnevernet et foreldrevern og slett ikke et barnevern som det egentlig heter.

FN`s barnekonvensjon og andre regelverk gir barnet rett til å ha en stemme i sitt eget liv, men det er klart barnets alder og modenhet må tas i betraktning.

Det er barn og unge som er nærmest sitt eget liv, men det kan være vanskelig å sitte på et ansvarsgruppe møte å snakke til alle menneskene om dette. Derfor som jeg skrev i stad er det viktig at alle parter klarer å kommunisere, slik at det blir færrest mulig mennesker som skal ”bry” seg og spørre å grave om livshistorie og hvordan alt går.
Barn og unge er våre rådgivere, når man søker gode tiltak, men husk de er ikke våre sjefer heller 🙂
Det er voksne som bestemmer til barnet er myndig og fylt 18 år, og ingen barn skal få velge å gå til grunne. Når de en dag ser tilbake skal de se en historie der de har kunnet leve sine liv på sin måte, omgitt av gode, trygge voksne som har guidet dem frem i et urolig farvann.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: